Bijna ieder huis heeft wel een cv-ketel. Wist je dat het enorm belangrijk is om je cv-ketel te onderhouden? Doe je dit niet, dan kan dit ernstige gevolgen hebben. Lees hier meer over onderhoud aan je cv-ketel!
Waarom is regelmatig onderhoud aan je cv-ketel belangrijk?
Regelmatig onderhoud aan je cv-ketel is van cruciaal belang. Dit komt doordat een slecht onderhouden cv-ketel voor enorme problemen kan zorgen. Een van deze problemen is: Koolmonoxidevergiftiging. Een slecht onderhouden cv-ketel kan mogelijk koolmonoxide gaan lekken. Dit is geurloos, maar wel enorm gevaarlijk. Van koolmonoxidevergiftiging kun je ernstige gezondheidsproblemen krijgen en zelfs sterven. Super belangrijk om te voorkomen.
Naast koolmonoxidevergiftiging, loop je ook het risico op een gasexplosie. Een cv-ketel die niet goed is onderhouden kan gas ophopen. Dit opgehoopte gas kan leiden tot een uiteindelijke gasexplosie, wat ernstige schade kan toebrengen aan jou en je woning.
Ook kan een slecht onderhouden cv-ketel in koude maanden zomaar uitvallen. Dit zorgt niet alleen voor ongemak, maar kan ook leiden tot bevroren leidingen en extra reparatiekosten. Hierdoor heb je naast een kapotte cv-ketel ook een hoop ongemak en reparatiekosten voor andere dingen zoals je leidingen. Deze 3 problemen zijn tevens nog lang niet alle mogelijkheden. Toch is het nu wel vrij duidelijk dat regelmatig onderhoud aan je cv-ketel van enorm belang is!
Naast de gevolgen van een slecht onderhouden cv-ketel, zijn er natuurlijk ook voordelen van een goed onderhouden cv-ketel. Zo gaat een goed onderhouden cv-ketel een stuk langer mee en heeft een goed onderhouden cv-ketel veel lagere kosten in energie en verbruik. We zetten de redenen om een cv-ketel goed te onderhouden even op een rijtje:
✓ Vermind risico op koolmonxidevergiviting
✓ Voorkomt mogelijke gasophopingen, en dus mogelijke gasexplosies
✓ Minder kans op uitvallen, vooral in de winter
✓ Je cv-ketel gaat een stuk langer mee!
✓ Besparing in kosten en verbruik
Hoe vaak en wanneer cv-ketel onderhoud?
Hoe vaak je je cv-ketel moet laten onderhouden, hangt af van factoren zoals de leeftijd, het merk van je cv-ketel en het type toestel. Meestal wordt eens in de 2-3 jaar aangeraden. Het is toch altijd handig om dit even aan je installatiemonteur te vragen.
Belangrijk: regelmatig onderhoud kan verplicht zijn voor garantie of verzekeringen.
Waarom mag ik zelf geen cv-ketel onderhoud doen?
Sinds 1 april 2023 is het verboden om zonder certificaat aan cv-installaties te werken. Dit staat in de zogenoemde ‘Gasketelwet’. Cv-ketel monteurs moeten CO-gecertificeerd zijn om je cv-ketel, gashaard of geiser veilig te onderhouden. De wet is bedoeld om eerder genoemde koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. Fouten bij installatie of onderhoud kunnen namelijk levensgevaarlijk zijn en met deze regels wil de overheid de veiligheid garanderen.
Zelf cv-ketel onderhouden? Dit kun je wel doen
Wil je toch graag zelf wat doen aan je cv-ketel? Gelukkig kan dit nog wel. Ben je geen loodgieter, dan mag je zelf je cv-ketel ontluchten en bijvullen. Lees hieronder welke problemen dit kan oplossen:
Cv-ketel bijvullen
Een lage waterdruk in je cv-ketel kan ervoor zorgen dat je koud water hebt of slecht verwarmde radiatoren. Controleer daarom regelmatig de drukmeter op je ketel. Is de druk lager dan 1,0 bar? Vul dan bij totdat deze tussen de 1,5 en 2,0 bar ligt. Dit zorgt voor een goed werkende ketel en voorkomt onnodige storingen.
Cv-ketel ontluchten
Hoor je tikkende of borrelende geluiden in je radiatoren, of blijven ze deels koud? Dan zit er lucht in het systeem. Dit zorgt ervoor dat je cv-ketel harder moet werken, wat meer energie verbruikt. Door je radiatoren te ontluchten, verwijder je de luchtbellen en herstelt de warmteverdeling in je woning. Dit klusje is best eenvoudig en bespaart je meteen een hoop geld op je energierekening.
Cv ketel onderhoud door een ervaren loodgieter
Heeft jouw CV-ketel nu of binnenkort een onderhoudsbeurt of reparatie nodig? Neem dan contact op met Loodgieter Amsterdam. Wij doen zowel Cv-ketel reparatie en onderhoud. Neem nu contact op of vraag je offerte aan.